Persbericht. Nijmegen, 21 december 2022

21 december 2022

Nieuwsbericht

GEMEENTE NIJMEGEN GUNT WOONTOREN HEZELPOORT AAN ONTWIKKELAAR VANWONEN

De gemeente Nijmegen heeft in een Europese aanbesteding uit drie kandidaten het plan voor een woontoren van gebiedsontwikkelaar VanWonen beoordeeld als de beste invulling voor het gebied naast de Nieuwe Hezelpoort. VanWonen gaat een woontoren realiseren met in totaal 383 appartementen, waarvan 211 in het betaalbare segment. Daarbij komt een parkeergarage voor de stad met 573 parkeerplaatsen. Het complex krijgt de naam ‘Duet’ verwijzend naar de twee aan elkaar geschakelde torens.

De ontwikkeling van de Hezelpoort is van groot belang voor Nijmegen. Hiermee wil de gemeente een unieke en duurzame woon-, werk- en parkeergelegenheid op het scharnierpunt tussen het Waalfront, het Stationsgebied en het centrum van Nijmegen creëren.  Wethouder Noël Vergunst: “we hebben een enorme woningbouwopgave, in het gehele stationsgebied moeten straks 2000 nieuwe woningen verrijzen, hier komen nu 383 woningen in verschillende prijscategorieën, met een belangrijk deel betaalbaar. Een geweldige stap voor dit gebied. Het hoge gebouw wordt deels met hout en andere herbruikbare materialen gebouwd. En de omgeving wordt heel groen ingericht. Ik kan niet wachten tot het resultaat daar is”.

Duet: eigentijdse woontoren in het groen

In het stationsgebied, tegen het Waalfront en naast de Nieuwe Hezelpoort naar het centrum, komt Duet. Een woontoren in het groen, op de locatie van parkeerterrein Oude Stad in Nijmegen-West. Duet wordt een verticale wijk in de stad met een rijke diversiteit aan buurten.

Alfred Bolks, Algemeen Directeur VanWonen, licht het plan toe: “We creëren een eigentijdse woontoren, met levendige ontmoetingsruimten in een groene corridor. Hier komen wonen, werken, parkeren en ontmoeten samen. Zo maken we een nieuwe verticale stadswijk met een rijke diversiteit aan buurten boven elkaar. Door de hoogte van het gebouw kunnen we veel openbare en groene ruimte teruggeven aan de stad, in de vorm van het nieuwe Hezelplein, een dakpark en een brede groene corridor.”

Duet en Hezelplein

Duet en het nieuwe Hezelplein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; ze stimuleren ontmoeting tussen de bewoners, buurtbewoners en de bezoekers van de stad. Het nieuwe plein refereert naar het oude, historische plein waar buiten de stadsmuren de wagens werden gestald en vormt de nieuwe entree naar de binnenstad. Daarnaast fungeert het plein als verbinder tussen het centrum, het Waalfront, het stationsgebied en de Biezen. Het plein wordt omarmd door een levendige plint, met daarin een buurtwoonkamer, winkels, horeca en de entrees tot de woningen, de parkeervoorziening en fietsenstallingen.

Betrokken partners en planning

Het plan Duet is van gebiedsontwikkelaar VanWonen en is ontwikkeld in samenwerking met onder andere Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Lola Landscape Architects. Medio 2024 zullen de eerste woningen in verkoop gaan. Vanaf eind 2024 kan de bouw starten. De gehele planontwikkeling zal 4 jaar duren.

Over VanWonen

Woningen en leefomgevingen creëren voor de gezondste generaties. Dat is de VanWonen-missie als gebieds- en vastgoedontwikkelaar. Gebieden die goed zijn voor mens en aarde en waarin gemeenten en partners hun ambities op een duurzame manier vertaald zien. En waarin klanten zich welkom voelen, positief worden verrast en hun klantreis beoordelen met een 9+. Werkend vanuit Zwolle, Utrecht, Groningen en Nijmegen, gestoeld op persoonlijke relaties en een krachtig netwerk, staat VanWonen voor een nieuwe stijl van ontwikkelen. Ontdek meer op www.vanwonen.com.

Deel dit artikel: